Advertisement

Nordjyske Lyras nomineret til bæredygtig pris

Nordjyske Lyras nomineret til bæredygtig pris

Nordjyske Lyras A/S er nomineret til prisen EY Entrepreneur of The Year 2020 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact. Lyras’ teknologi skærer markant ned på energi- og vandforbrug ved pasteurisering af fødevarer samtidig med, at fødevaresikkerheden hæves og madspild undgås.

”Vores nye teknologi kan årligt spare CO2 i en størrelsesorden, som svarer til mindst 40 millioner tønder råolie – hvis alene den globale mejeribranche gik over til at bruge den. I samme hug ville vi kunne spare drikkevand nok til 45 millioner menneskers behov årligt. Teknologien kan forhindre enorme mængder madspild og nedsætte fødevareindustriens samlede forbrug af energi, vand, stål og kemi. Vi kan virkelig gøre en forskel og styrke den grønne omstilling i industrien. Derfor er vi meget glade for nomineringen til Social Entrepreneurship – Future Impact,” siger Rasmus Mortensen, CEO og stifter af Lyras.

Eliminerer bakterier og forhindrer madspild

Lyras’ nyskabende teknologi er baseret på lys og fjerner effektivt bakterier i fx mælk uden opvarmning. Ved at undgå opvarmning og nedkøling af mælken bruges mere end 90 procent mindre energi og cirka 60 procent mindre vand, samtidig med, at mælkens kvalitet og holdbarhed øges. Teknologien gør det også muligt at styre produktion af fx ost bedre, så der bliver mindre spild. Teknologien er allerede solgt til USA, Australien og Spanien og er ved at blive installeret på flere danske og svenske mejerier.
Lyras har tidligere vundet den regionale startup pris i EY Entrepreneur Of The Year for Nordjylland. Sidste år blev CEO og stifter Rasmus Mortensen desuden udnævnt til Årets Klimaiværksætter 2020.

Udvikling til gavn for alle

”Vi har etableret kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact, fordi vi gerne vil hylde mennesker, som forfølger forretningsideer, der kan skabe en samfundsmæssig udvikling til gavn for os alle,” siger Torben Hartz, partner i EY.

Uddelingen af årets EY Entrepreneur Of The Year-priser foregår virtuelt torsdag 18. marts kl. 17.00.

Se video, hvor CEO i Lyras Rasmus Mortensen fortæller, hvordan Lyras’ pasteuriseringsteknologi sætter nye kvalitets- og bæredygtighedsstandarder inden for den flydende fødevareindustri.

For yderligere kommentarer, kontakt venligst Ruben Riksted, Adm. & HR, Lyras, tlf. 2078 1221

 Fakta om Lyras’ koldpasteurisering

Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der kan sterilisere råmælk og andre væsker med UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at mælken varmes op og køles ned igen. Den kaldes koldpasteurisering og benytter et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed dræbes bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og de fleste andre flydende fødevarer.

 

Billede: