Advertisement

Udgivet 30.04.2024
Del på

Arla forhøjer atter afregningsprisen

Arlas pris for konventionel og økologisk mælk hæves med 3,7 øre/kg (0,5 eurocent/kg) fra maj 2024. Økologisk mælk i Storbritannien hæves med 1,5 eurocent/kg., skriver Arla.

Arlas acontopris for konventionel mælk hæves fra 1. maj 2024. Arlas acontopris for konventionel mælk af den bedste kvalitet baseret på non-gm-foder, indsendte klimatjekdata, bæredygtighedstillæg samt omkostningskompensation og logistiktillæg vil således være 336,1 øre/kg.

Acontoprisen for  økologisk mælk af samme kvalitet hæves ligeleds med 3,7 øre/kg til 381,3 øre/kg. Det gennemsnitlige antal bæredygtighedspoint er steget med 1, hvilket svarer til en øget udbetaling på 0.2 øre/kg. Ifølge principperne for acontoprisen er nettoeffekten af ovenstående og stigningen i mælkeprisen, at acontoprisen stiger med 3,5 øre/kg .

Arlas begrundelse for prisstigning

  • Det globale mælkeudbud ligger fortsat lidt under normalen.
  • Detailhandlen fortsætter den positive udvikling.
  • Råvaremarkederne er generelt stabile.
  •  Økologi: Prisstigningen for økologisk mælk i Storbritannien er drevet af stigende efterspørgsel og øget indtjening. Øvrige markeder er stabile.

Markedsoverblik

Mælkeindvejning: Den samlede mælkeproduktion i EU og Storbritannien faldt i januar med -1,0 % i forhold til året før. Men både fedt og protein i mælken var højere, hvilket betød, at den energikorrigerede produktion kun faldt med -0,2 % på årsbasis i januar. Den energikorrigerede produktion er kommet sig fra -2 % i oktober til kun -0,2 % i januar, men de ugentlige indsamlingsdata tyder på, at fremgangen gradvist svækkes, og februar er sandsynligvis stadig under niveauet for et år siden. Den samlede amerikanske mælkeproduktion i februar faldt med -1,3 % efter justering for skudår, men også her steg både fedt og protein i mælken i forhold til året før, hvilket efterlader den energikorrigerede produktion flad. New Zealands produktion af mælketørstof i februar steg med 2,8 % efter justering for skudår. Vejrforholdene i løbet af måneden var overraskende gode med et indeks for græsvækst, der lå et godt stykke over sidste år. På trods af en stærk El Nino har den newzealandske mælkeproduktion vist sig at være bedre end forventet, og prognosen for hele sæsonen steg fra en flad vækst til +0,25 %.

Ost:  Ost har været stabilt i Europa med fuldt udnyttet kapacitet, lagre og aldersprofiler i balance og en anstændig efterspørgsel i Europa.

Mælkepulver: Priserne på mælkepulver steg en smule på den seneste GDT-auktion og på terminsbørserne. Inden for Europa holdt priserne sig dog relativt stabile. Lave priser på skummetmælkskoncentrat og god tilgængelighed af mælkepulver på grund af sæsonen har indtil videre begrænset prisstigningerne på det fysiske marked.

Smør:  Et stærkt opsving i fløde- og smørpriserne efter den første uge efter påske, hvor smørnoteringerne steg med næsten 3,5 % i samme uge, og flødepriserne steg med 5 %.

Foto:Arla

Kalender

28/05/2024
Arla Korsvej Mejeri
06/06/2024
FOSS i Hillerød

Mærkedage

18/05/2024
40 år
19/05/2024
70 år
19/05/2024
60 år
20/05/2024
80 år
21/05/2024
60 år

Stillinger

Palsgaard: Application Technician – Dairy & Ice-Cream
The headquarters in Juelsminde offers exciting challenges to a new colleague with competencies in dairy and ice cream production.
Mejerist søges til Osteriet på Thise Mejeri
Du vil indgå i et produktionsteam med dygtige og passionerede kollegaer, og hvor vi hjælpes ad med opgaverne. 
Tetra Pak is looking for new graduates
Tetra Pak is looking for highly motivated new graduates for the Future Talent Programme.