Advertisement

Udgivet 08.05.2024
Del på

Fødevarestyrelsen vejleder dyrlæger om fugleinfluenza i kvæg

I de seneste måneder er der konstateret fugleinfluenza hos malkekvæg i USA. Det har fået den danske fødevarestyrelse til at komme med en vejledning om fugleinfluetza til danske dyrlæger.

Fugleinfluenza har været rapporteret fra malkekvægsbesætninger i USA igennem foråret. Dette er en ny udvikling, da drøvtyggere aldrig har været rapporteret som modtagelige værter for virussen før. Udbruddet har spredt sig til mindst ni stater, og der er rapporteret over 30 smittede besætninger, hvor mastistis er det gennemgående sygdomstegn.

Udbruddet formodes at stamme fra én smitteintroduktion fra vilde fugle til kvæg i en besætning, at det spredes i besætninger via malkning, og at det spredes mellem besætningerne ved flytning af køer.

H5N1-stammen, der cirkulerer i vilde fugle i USA, er genetisk en distinkt anden stamme, end den der cirkulerer i vilde fugle Europa, skriver fødevarestyrelsen i henvendelsen til dyrlægerne. Det fremhæves desuden, at der ikke er meldt usædvanlige sygdomsproblemer i kvæg i Danmark

Fødevarestyrelsen tager dog situationen alvorligt og holder øje med alle nyheder, der kommer angående udbruddet i USA.

’Der er dog brug for, at alle er opmærksomme på denne nye situation. Praktiserende dyrlæger bør tænke fugleinfluenza ind som en mulig differentialdiagnose ved alvorlig mastitis med almen påvirket tilstand i flere køer. Mistanke om eller konstatering af fugleinfluenza er anmeldepligtig i alle dyrearter inklusiv drøvtyggere. Høj malkehygiejne og smittebeskyttelse er vigtige brikker i at forhindre spredning i Danmark!’, fastslår styrelsen.

Læs mere HER

Foto: Fødevarestyrelsen. 

 

Kalender

28/05/2024
Arla Korsvej Mejeri
06/06/2024
FOSS i Hillerød

Mærkedage

18/05/2024
40 år
19/05/2024
70 år
19/05/2024
60 år
20/05/2024
80 år
21/05/2024
60 år

Stillinger

Palsgaard: Application Technician – Dairy & Ice-Cream
The headquarters in Juelsminde offers exciting challenges to a new colleague with competencies in dairy and ice cream production.
Mejerist søges til Osteriet på Thise Mejeri
Du vil indgå i et produktionsteam med dygtige og passionerede kollegaer, og hvor vi hjælpes ad med opgaverne. 
Tetra Pak is looking for new graduates
Tetra Pak is looking for highly motivated new graduates for the Future Talent Programme.