Advertisement

Udgivet 30.05.2024
Del på

Global mælkeindvejning nærmer sig sidste års niveau

Mindre mælk og øget forbrug har det seneste halve år betydet stigninger i markedspriserne for mejeriprodukter, skriver Niels Ole Nielsen på landbrugsavisen.dk

Den globale indvejning i 2024 nærmer sig igen sidste års niveau, men har dog i 1. kvartal samlet set ligget 0,4 procent under sidste års niveau (efter korrektion for skuddag i februar 2024). 2023 endte faktisk med en global indvejning på niveau med året før, men med stor forskel på første og andet halvår. I første halvår steg indvejningen samlet set med en procent, mens den faldt tilsvarende i andet halvår. Faldet i andet halvår er dog stort set udlignet i de første måneder af indeværende år. Det skriver Niels Ole Nielsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer på landbrugsavisen.dk

Siden efteråret er markedspriserne i EU dog begyndt at stige igen. Prisen på smør er således steget godt 30 procent, mens der for sød- og skummetmælkspulver og ost er sket stigninger på omkring 10 procent. Stigninger er overhovedet ikke i nærheden at dem vi så i 2022, men har gjort at afregningspriserne har været opadgående i 2024, hvilket har været medvirkende til at faldet i indvejningen er blevet reduceret.

Også uden for Europa er der sket prisstigninger siden sidste sommer. På den newzealandske auktion Global Dairy Trade er det såkaldte GDT indeks steget med cirka 30 procent siden midten af august, hvor det nåede det laveste niveau i flere år. På trods af den store stigning er indekset i dag blot tilbage på samme niveau som i slutningen af 2022.

De stigende markedspriser både i og udenfor EU skyldes blandt andet at efterspørgslen efter mejeriprodukter i detailhandlen er begyndt at stige igen efter at have været under pres i længere tid på grund af den høje inflation, samtidig med indvejningen har været faldende.

Se mere på Landbrugsavisen.dk: Indvejningen af mælk nærmer sig sidste års niveau | LandbrugsAvisen

Mærkedage

19/06/2024
60 år
20/06/2024
75 år
22/06/2024
60 år
24/06/2024
60 år
25/06/2024
60 år

Stillinger

Palsgaard: Application Technician – Dairy & Ice-Cream
The headquarters in Juelsminde offers exciting challenges to a new colleague with competencies in dairy and ice cream production.
Mejerist søges til Osteriet på Thise Mejeri
Du vil indgå i et produktionsteam med dygtige og passionerede kollegaer, og hvor vi hjælpes ad med opgaverne. 
Tetra Pak is looking for new graduates
Tetra Pak is looking for highly motivated new graduates for the Future Talent Programme.