Priskrigen på smør mellem de store supermarkedskæder i tiden op til jul kunne foranledige til at
tro, at der er ekstra tryk på hos et mejeri som Holstebro Mejeri, der producerer smørbare
produkter, bl.a. Lurpak. Men sådan er det slet ikke.
– Det er rigtigt, at man godt kunne tro, at vi får mere travlt op til jul, men det er mere herhjemme i
Danmark, at der bliver brugt væsentligt mere smør i juleperioden. Desuden bliver smør ikke brugt i
priskrig mellem supermarkeder rundt i verden, som det bliver herhjemme. Selvfølgelig har vi da
travlt, men det er mere til hjemmemarkedet, lyder det fra mejerichef Mette Møller, Holstebro Mejeri.
Holstebro Mejeri producerer 160.000 tons Lurpak om året, som bliver solgt på 106 forskellige
markeder.
Dygtige medarbejdere
Travlheden i forhold til hjemmemarkedet har dog ikke betydet, at det har været nødvendigt at
indkalde ekstra personale for at kunne følge med.
– Vi har ikke behov for ekstra personale op til julen. Vi bruger udelukkende fast personale. For os
er det vigtigt, at medarbejderne kan køre forskellige linjer, så vi er fleksible. Dermed kan vi sætte
fuld drift på de linjer, der laver Lurpak, og så kan vi flytte rundt på dem i takt med, at behovet stiger
eller falder. Så for os er det vigtigt med dygtige medarbejdere, der er i stand til at arbejde på
forskellige linjer, siger Mette Møller.
Tidlig planlægning
I juli og august tænker de fleste nok på sol, sommer og ferie. Men sådan er det ikke hos Holstebro
Mejeri.
– Planlægningen af produktionen af julesmør begynder allerede i juli og august måned, hvor vi
både kigger tilbage og ser, hvad der er produceret historisk samtidig med, at vi kigger fremad –
hvad forventer vi os af den forestående jul? lyder det fra Mette Møller.
Planlægningen gælder ikke kun råvarer og medarbejderstab. Der skal også bestilles
juleemballage, dog kun til produktionen op til jul.
– Det handler om ikke at have for meget juleemballage, for vi bruger den ikke på den anden side af
jul. Forbrugerne kan godt se Lurpak med juleemballage i januar måned, men det er ikke os, der
har produceret det i januar, siger Mette Møller, som påpeger, at produktionen af smør fortsætter
hen over julen.
– Så er det ikke julesmør, men eksempelvis bulk smør i 25 kilo spande til eksport. Vi lukker ikke
helt ned for produktionen, da køerne jo stadig producerer mælk, og vi får en del fløde, som vi skal
have gennem produktionen.