I 10. del af Malthas erindringer flytter vi fra København til Århus, da Maltha starter som mejerikonsulent hos N. P. Hansen. Vi hører også om hans første erhvervsinvestering, nemlig køb af aktier i Dansk Mejerilaboratorium.
Fra erindringen:
“Professor Mølgaard havde på Landbohøjskolen isoleret en mælkesyrebakterie, der kunne leve i svinets tarm. Dette surmælksprodukt gav sundere slagtesvin med stærkere knogler. Det skulle give færre benbrud på slagterierne. William fik eneret på fremstilling og salg af denne “epokegørende syrevækker”.
Omsætningen steg også hurtigt. Willian rejste, snakkede og svingede med arme og ben. Der blev ansat en kontorchef og en repræsentant til at berejse mejerierne. Der var høvdinge nok, og der var grøde og vækst, men det var småt med fortjenesten, og vi kom snart i en alvorlig likviditetskrise, forstørre omsætning kræver visse investeringer og medfører flere udeforstående fordringer.”