17/03/2025

Geotermisk energi skal testes på italiensk ostemejeri

Et nyt forskningsprojekt skal give geotermisk energi en mere central plads i den grønne omstilling. Syddansk Universitet (SDU) er med i projektet, der testes på et italiensk mejeri.

Forskere og studerende fra SDU i Sønderborg deltager i det EU-støttede GEOSYN-projekt, der fokuserer på geotermisk energi og udviklingen af en varmepumpe, der kan levere både højtemperaturvarme og en varmedrevet køleenhed – og potentielt ændre den måde, industrien tænker energi på. Det forklarer SDU i en pressemeddelelse.

– Geotermisk energi er en veletableret, men ofte overset energikilde, som med nye teknologiske gennembrud kan få en vigtig rolle i fremtidens energilandskab. Med projektet GEOSYN, er det målet ikke blot at forbedre teknologien, men også udbrede kendskabet til denne form for energikilde, for det er en klimavenlig teknologi, der ofte bliver glemt i det store billede, siger lektor Paride Gullo fra Center for Industriel Mekanik ved SDU i Sønderborg.

I lektorens hjemland Italien har geotermisk energi været kendt og anvendt i årtusinder. I dag anvendes det også i lande som Island, USA, Filippinerne og New Zealand.

Det EU-støttede GEOSYN-projekt skal udvikle en geotermisk varmepumpe og køleenhed, der kan levere højtemperaturvarme og køling. GEOSYN forsøger at udvikle en løsning, der kan nå over 200 °C. Det åbner nye muligheder for sektorer som fødevareproduktion, kemisk industri og byggebranchen, hvor højtemperaturvarme er afgørende.

– Så vidt jeg ved, bliver det første gang, at en varmepumpe kan levere så høje temperaturer fra en geotermisk kilde. Det kan være et vigtigt skridt mod en mere fleksibel og stabil energiforsyning for industrien, siger Paride Gullo.

Teorien skal afprøves i praksis hos den italiensk osteproducent, Formaggeria Toscana, Her skal den nye geotermiske dampvarmepumpe og vandbaserede køleenhed integreres i mejeriets produktionsproces, hvor store mængder køling er nødvendige for at opretholde den rette temperatur under osteproduktionen.

Ved at anvende geotermisk energi kan Formaggeria Toscana reducere sit energiforbrug markant, mindske CO2-udledningen og samtidig gøre produktionen mere stabil og uafhængig af eksterne energikilder. 

– Det er et ideelt testmiljø, fordi mejeribranchen kræver præcis temperaturstyring, forklarer Paride Gullo.

Projektet i Toscana skal fungere som en model for andre fødevareproducenter, der ønsker at skifte til mere bæredygtige energiløsninger. Erfaringerne herfra vil være afgørende for, hvordan teknologien kan tilpasses og udbredes til andre industrier.

Læs mere om projektet HER

Foto: Doozydoom, Unsplash

mejerimedier.dk

Flere nyheder

Seneste fra mejeriindustrien

Nyhedsbrev

sendt til dig hver uge

Copyright ©
2025
Mejerimedier
CVR: 41896981

Søg

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
kalender
maerkedag
stilling
udgivelse
This is a basic text element.