Britiske ostemagere kan ikke imødekomme den stigende efterspørgsel efter fåremælksost, fordi der produceres for lidt mælk i landet.
En artikel i det engelske madmagasin Fine Food Digest, juni 2024, sætter fokus på misforholdet mellem udbrud og efterspørgsel efter fåremælk og fåreost i England.
Artiklen peger på flere årsager til en stigende efterspørgsel: Omtale af sundhedsmæssige fordele ved fåremælk, virale opskrifter på sociale medier og en generel voksende britisk interesse for kontinentale oste har været med til at øge salget af fåremælksoste i Storbritannien i de senere år. Omvendt findes der kun 35-50 fåremælksbedrifter. Mange er småskalaproduktioner. Derfor er fåremælk en mangelvare, og priserne stiger kraftigt. F.eks. fortæller en ostemager i artiklen, at priserne på fåremælk er steget med 50% på 18 måneder til £1,50 per liter.
Også fåremælksosteproducenter i Spanien, har deres egne udfordringer. Her er mælkepriserne steget på grund af øgede foderomkostninger og et udbrud af fårekopper. Hertil kommer en øget efterspørgsel fra USA, der både har påvirket prisen og udbuddet af modnet Manchego i blandt andet Storbritannien. De spanske producenter vælger nemlig at sælge yngre oste for at få en hurtigere omsætning og en mindre risiko.
Læs hele artiklen HER
Foto: Unsplash