– Vi bliver nødt til at bruge fem minutter mere på vores indkøb af fødevarer, så der er tid til at kaste et blik på både ingredienslisten og næringsdeklarationen, opfordrer ernærnigschef Merete Myrup, Mejeriforeningen.
Ultraforarbejdede fødevarer er det store diskussionsemne I fødevaredebatten for tiden, og emnet har skabt usikkerhed hos nogle forbrugere, konstaterer Mejeriforeningens ernæringschef Merete Myrup. I et debatindlæg I Berlingske kommer hun ind på de mulige sundhedsrisici, der påstås at være forbundet med ultraforarbejdede fødevarer.
Som udgangspunkt fastslår hun, at almindelige basisfødevarer, som dem de danske kostråd anbefaler, er fuldt ud sikre at indtage.
- Udfordringerne opstår, når der anvendes tilsætningsstoffer i så stort et omfang, at der kan opstå en såkaldt »cocktaileffekt«, hvor mange tilsætningsstoffer forstærker en mulig negativ effekt. Det samme gør sig gældende, hvis råvaren gennemgår voldsomme processer, for eksempel meget hård varmebehandling, som kan ødelægge de næringsstoffer, der naturligt findes i råvaren.
- Problemerne opstår, når fødevareproducenter udsætter råvarer for mange og voldsomme procestrin, hvor råvarernes oprindelige struktur og næringsstoffer forringes væsentligt. Og når producenterne tilsætter en lang række tilsætningsstoffer for at »stabilisere« produktet i sin nye form, skriver hun I debatindlægget og konkluderer:
- Vi skal vælge fødevarer baseret på viden og sund fornuft, og så bliver vi simpelthen nødt til at bruge fem til ti minutter mere på vores indkøb af fødevarer, så der er tid til at kaste et blik på både ingredienslisten og næringsdeklarationen.
Læs mere på mejeri.dk HER
Foto: Karsten Winegeart, Unsplash