Danish Crown har forsømt at polstre forretningen i de gode år, som mejerierne har gjort, siger tidligere Arla-direktør, Jens Bigum, til Landbrugsavisen.
Jens Bigum kender den danske andelsbevægelse bedre end de fleste. Som mangeårig administrerende direktør og arkitekt bag fusionerne i Mejeriselskabet Danmark, MD Foods og til sidst Arla Foods, hvor han stoppede i 2004, har han således haft ansvaret for at skabe solide resultater til andelshaverne.
Selvom dåbsattesten siger 1938 er Jens Bigum fortsat erhvervsaktiv i svinebruget Trøllundgaard ved Billund, som han ejer sammen med hustru og søn samt to driftsledere. Her producerer man 13.-14.000 slagtesvin, som leveres til Danish Crown. Slagterikoncernen, som i de seneste år har haft svært ved levere de nødvendige afregningspriser til deres andelshavere. Og som ikke har formået at opbygge den nødvendige egenkapital til at stå imod lavkonjunkturer, vurderer Jens Bigum i et interview i Landbrugsavisen:
– Jeg har tænkt meget over det. Man kan ikke lade være med at tænke over, hvad der er gået galt. Griseproducenterne har ikke støttet deres fælles virksomhed. Det er hovedproblemet i modsætning til mælkeproducenterne, som har været udviklingsorienterede, siger han og mener, at slagterierne ellers i et historisk perspektiv også har haft gode forudsætninger for at lykkes med fine råvarer og gode produkter.
– Det har begge været ressourcestærke brancher, som har 100 år gamle traditioner for kvalitetsprodukter, men den ene gruppe har tænkt mere langsigtet end den anden, og det er egentlig grove løjer, som det har udviklet sig forskelligt, mener han.
I interviewet forholder han sig også diskussionen om eksterne investorer som en del af en redningsplan, som måske kan være en del af en redningsplan. Men først og fremmest opfordrer han sine kollegaer til at udvise tålmodighed og se Danish Crown i et længere perspektiv, fremfor et quick-fix med fremmed kapital, der i udgangspunktet er mere utålmodig i forhold til hurtigt afkast.
Læs hele interviewet på www.landbrugsavisen.dk HER