– Jeg tog til Tromsø i Nordnorge, da det var svært at få job som hospitalslaborant i Danmark. Her fik jeg mange gode oplevelser, og jeg fik tid til at mærke efter. Derfor vendte jeg tilbage til Danmark i 1991 for at læse til kemiingeniør, fortæller Betina Goul.
I 1994 blev Betina således færdiguddannet kemiingeniør fra Odense Teknikum, og efter nogle år ved bl.a. BST Midtjylland og Danisco Paper, fortsatte Betina i 1999 sin karriere i Arla Foodsamba i Koncernmiljø.
Arbejdsmiljø på dagsordenen
En af Betinas første store bedrifter var implementeringen af en miljøledelseshåndbog med bl.a planlægning og gennemførelse af årlige audits på mejerierne. Det var en tid præget af tunge løft (TL), ensidigt gentagende arbejde (EGSA), støj og ulykker – og dét skulle der sættes fokus på. Betina engagerede derfor mejerierne for at styrke samarbejdet:
– Vi havde årlige miljødage, hvor vi samlede alle mejerier. Vi brugte dagene på at lære af hinanden, høre status på projekterne, og så snakkede vi om det kommende år. Det var nogle dage, alle så frem til.
Og Betina kan mærke, at det indledende arbejde har gjort en forskel:
– Da jeg startede hos Arla, var de første grønne regnskab kun til internt brug. Men nu er arbejdsmiljø og sikkerhed på alles læber!
En stemme på tværs af branchen
I 2008 blev Betina involveret i Mejeriindustriens Arbejdsmiljøudvalg (MIA), hvor hun blev en del sekretariatet – og stadig repræsenterer Arla i dag.
Arbejdet hos MIA tog hurtigt fart, og sammen med konsulenter fra Fødevareforbundet NNF og Dansk Industri udviklede Betina værktøjer, som anvendes i hele branchen.
Betinas virke ses også på de mange arbejdsmiljøkonferencer, som hun har været med til at planlægge for MIA – og som foreløbigt tæller 14 i alt:
– Jeg er meget stolt over at være en del af MIA og arbejdsmiljøkonferencerne. Her får jeg lov til at udvide mit netværk og arbejde med en masse spændende profiler fra hele branchen. Det er meget givende!
Et globalt fodaftryk
Gennem de sidste 25 år har Betina set, hvordan hendes arbejde er blevet påvirket af Arlas globale perspektiv. Det blev især tydeligt, da hun fra 2017 spillede en central rolle i implementeringen af Arlas globale program Cornerstones – og hun blev ansat som HS Manager, DK i Global EHS:
– Jeg har været en del af flere spændende projekter om globale og nationale standarder, retningslinjer, værktøjer og uddannelse. Blandt mine større opgaver har jeg ledt implementeringen af et globalt værktøj til håndtering af arbejdsulykker, tilløb og risici (LIA), og det globale program, Cornerstones, der fokuserer på adfærdsbaseret sikkerhed på danske mejerier. Det har været spændende og lærerigt, og det har flyttet organisationen i Danmark til et virkelig godt sted. Og det banede vejen for, at jeg efterfølgende var med til at udvikle HEALTH.
En fælles indsats
Betinas arbejde har på mange måder været en drivkraft i udviklingen og implementeringen af flere projekter – og i opbygningen af et robust netværk blandt næstformændene i AMO. Men hendes filosofi er tydelig:
– Jeg involverer altid folk – jeg kan ikke gøre det selv! En ting, der er vigtig for mig, er, at jeg i mine større opgaver altid har en arbejdsgruppe bestående af både medarbejdere og ledelsesrepræsentanter. Der skal praktiske erfaringer med!
Og hun tilføjer med stolthed i stemmen:
– Man har vist mig stor tillid gennem de sidste 25 år – og det vil jeg meget gerne sige mange tak for.
Download vores app her