Personportræt

John Bonde Jacobsen: Smør, smør og atter smør

John Bonde Jacobsen karriere i mejeribranchen startede med en nysgerrighed, der blev vækket tidligt i barndommen. Han voksede op på en malkekvæggård og tilbragte mange timer med mælkekusken, når mælken blev samlet ind og afleveret på mejeriet.

- Jeg kunne lide lugten i mejeriet, siger John, der hurtigt indså, at hans fremtid lå i mejeribranchen.

Og således kan John nu fejre 40 år ved Arla Foods.

Fra læretid til ledelse

Efter folkeskolen startede John sin læretid på Faster-Skjern Mejeri, som producerede Lurpak smør. Og efter at have afsluttet sin læretid som mejerist, besluttede han sig for at videreuddanne sig til mejeritekniker. 

– Jeg havde lyst til meget mere viden om det fag, jeg virkelig brænder for, fortæller John. 

Uddannelsen åbnede da også op for flere muligheder, og John søgte nye udfordringer.

20 år på Varde Smørmejeri

Johns karriere tog for alvor fart, da han blev ansat som smørmaskineoperatør på Varde Smørmejeri. Efter kort tid blev han forvalter og begyndte sideløbende at læse til Merkonom i Organisation og Strategi. 

– Min afsluttende hovedopgave omhandlede indførelsen af kvalitetsstandarden ISO 9001 som strategisk konkurrenceparameter, forklarer John. 

Projektet blev skelsættende, og i 1993 blev han ansvarlig for laboratoriet og kvalitetsstyringssystemet på Varde Smørmejeri.

En redning i sidste øjeblik

I 2001 stod Varde Smørmejeri over for en lukning, men et samarbejde mellem Arla og new zealandske Fonterra reddede mejeriet i sidste øjeblik. 

– Vi fik ni måneder til at ombygge mejeriet fra smørproduktion af fløde til modtagelse af frossent smør. Jeg fik ansvaret for produktionen som produktionschef. Og denne periode gav mig både stor ledelseserfaring og styrkede fællesskabsfølelsen blandt medarbejderne, fortæller John.

Og genrejsningen af Varde Smørmejeri blev da også en af de oplevelser, der har sat sig tydeligt i John.

– Det var et projekt, hvor vi alle var meget motiverede. Det var ikke et projekt, hvor vi diskuterede nødvendigheder – det var rent positivt, husker han.

Videre til Holstebro

I 2008 tog John næste skridt i karrieren som mejerichef på Holstebro Mejeri. 

– Vi rykkede de private teltpæle op, og jeg kunne igen fokusere på Lurpak, fortæller han. 

I 2010 blev han PTU-chef, en stilling der gav ham en bred berøringsflade internt på mejeriet og eksternt med kunder og leverandører. Og i dag arbejder John som projektleder med ansvar for investeringer i maskiner og store, tekniske projekter.

Et mejeribrug i forandring

Gennem Johns 40 år i mejeribranchen har han været vidne til en stor udvikling – og det har ikke været uden udfordringer. 

– Jeg kom i lære i 1983, og der er sket så meget siden. Både lukninger, fusioneringer. Det, jeg har lært, er, at vi kan tage et vist antal af forandringer. Det er vigtigt, at vi får alle med og får de rigtige folk inddraget, understreger John.

– På et tidspunkt var der 1300 andelsmejerier – og 1200, der lavede smør. I dag er det koncentreret ned på 4-5, siger han og fremhæver danske landmænds fremsynethed som afgørende for mejeribruget. 

– Vi sælger smør over hele verden, og det kan man ikke uden at have et brand og en genkøbskraft.

Det stopper ikke her 

Men fremsynetheden gælder også John, der ser lyst på fremtiden for mejeribranchen og Lurpak. 

– Jeg har arbejdet med Lurpak hele mit liv – det har eksisteret længe før mig og vil eksistere længe efter. Det skal udvikle sig, men det skal være ud fra de behov, der er, siger John, og tilføjer med et smil: Glæden ved at se Lurpak udvikle sig til glæde for forbrugerne og landmændene er enorm.

Nyhedsbrev

sendt til dig hver uge

Til dig

hvor end du er

Download vores app her

Copyright ©
2024
Mejerimedier
CVR: 41896981

Søg

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
kalender
maerkedag
stilling
udgivelse
This is a basic text element.