Personportræt

Karl Simonsen: Frivillig ildsjæl

Karl Simonsen har viet hele sit liv til mejeribrug og har selv efter pensionsalderen svært ved at give slip på branchen. Derfor meldte Karl sig ind i Mejerifolk Uden Grænser. Her vil han hjælpe - simpelthen, fordi han ikke kan lade være.

Et flottere CV skal man lede længe efter. Karl har været i branchen, siden han var 14 år og har haft en lang og imponerende karriere. Dét indebærer, at Karl har båret titlen som mejerileder i mere end 40 år – og så har han ejet et privatmejeri. Men det stopper ikke der, for Karl har også været kommunalpolitiker og siddet i kommunalbestyrelsen.

Ja, der er faktisk ikke det, Karl ikke kan. Men én ting er Karl specielt god til, og det er at hjælpe mennesker – og han gør det gerne helt frivilligt.

Rejsen går til Mongoliet og Nepal

Efter Karl gik på pension, kom han i kontakt med Mejerifolk Uden Grænser. Her så han sit snit til at kombinere de to ting han brænder mest for – mejeribranchen og hjælpe andre.

Karls første rejser gik til Mongoliet og Nepal.

Tusindvis af kilometer fra den danske grænse arbejder organisationen for at hjælpe lokale med at forbedre deres mejeriproduktion. Behovet er stort, men landene har ikke ressourcerne. Derfor hjælper Mejerifolk Uden Grænser med at finansiere mejeribygninger og undervisning.

Under Karls udstationeringer indså han hurtigt, at dét, der virker i Danmark, ikke nødvendigvis virker i andre lande. Derfor var det vigtigt, at de innovative tiltag skulle tilpasses de lokale – og ikke omvendt.

”I mejeribranchen er vi danskere vant til at investere milliarder – men det kan man ikke i Mongoliet og Nepal. Her skal man overveje, hvad har de råd til, og hvad har de oprigtigt brug for. Det er sundt at se, hvordan man skal og kan skrue ned.”

I de to lande oplevede Karl mange alternative og primitive måder at producere produkterne på. Blandt andet blev proteiner tørret på tage, og kvæg gik frit, men større dedikation og dygtighed har Karl sjældent set.

Et kulturchok, men en livsvigtig lektie

Rejserne bød på kulturchok og oplevelser, som Karl sent vil glemme. Oplevelser, som sætter hans liv og mejeribranchen i relief.  

For udover flittige og venlige lokale oplevede Karl også dårlige leve- og arbejdsvilkår. Det var en øjenåbner, som gav anledning til at værdsætte sit liv Danmark mere, fortæller Karl:

”Det var hårdt at opleve de dårlige forhold, men samtidig også sundt. Uanset hvor meget man ønsker at rette op på ting, så ville det være naivt at tro, at vi kan frelse hele verden. Men hele formålet med det, vi laver, er at hjælpe i det omfang, vi kan.”

Dermed drog Karl og andre ildsjæle ud på to rejser med Mejerifolk Uden Grænser med målet om at viderebringe deres mangeårig viden og erfaring. Karl vendte dog også selv hjem med en rygsæk fuld af ydmyghed, gode oplevelser og en unik, ny viden. 

CV:

Konsulent og rejser for MUG
Osted mejeri
Mejeribestyrer Landmandslyst
Produktionschef Randers og Viborg mejeriselskab Randers
Danske sukkerfabrikker udvikling Nr. Vium
Driftsleder mælkekondenseringsfabrikken Århus.
Statens forsøgsmejeri
Mejeritekniker 1969
Mejerilærling Aspgård og Tistrup 1961 – 1966

Nyhedsbrev

sendt til dig hver uge

Til dig

hvor end du er

Download vores app her

Copyright ©
2024
Mejerimedier
CVR: 41896981

Søg

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
kalender
maerkedag
stilling
udgivelse
This is a basic text element.