Personportræt

Katarina Radik: Fra finans til mejeriingeniør

Katarina Radik er i dag QEHS chef hos Arla Hobro. Hun er dog ikke kommet ind i mejeribruget på helt klassisk vis. Men med en baggrund inden for finans og en passion for ernæring, har hun formået at kombinere sine interesser på en måde, der har gjort hende til en bemærkelsesværdig skikkelse inden for mejeriindustrien.

Fra økonomi til ernæring

Katarina er oprindeligt fra Sverige, hvor hun startede sin karriere inden for økonomi. Hun har både læst økonomi på universitetet – og så har hun arbejdet som controller inden for mediebranchen og kemikalier i over 15 år. Men pludselig følte hun en trang til at vende tilbage til studierne og prøve noget nyt:

– Jeg har en stor interesse for ernæring og sport – og så begyndte jeg at spekulere på, hvad god kost egentlig er, og hvordan jeg kan være med til at fremme denne, forklarer hun. 

Og nysgerrigheden førte hende til at læse til mejeriingeniør, hvor hun blev færdiguddannet i 2021:

– Jeg kan godt lide mælkeprodukter. Jeg er svensker, og Arla og traditionerne inden for mejeribrug står også stærkt i Sverige. Så det ligger helt naturligt i min bevidsthed, fortæller Katarina.

Skrivebordet blev skiftet ud med kittel og træsko

Katarinas beslutning om at skifte fra sit tidligere kontorarbejde til produktion var drevet af hendes ønske om at se de konkrete resultater af sit arbejde. Hun flyttede til Jylland for at komme tættere på de færdige produkter, og hendes praktikperiode pirrede hendes nysgerrighed yderligere: 

– Jeg blev imponeret over den faggruppe, som vi har i mejeriindustrien. Folk er virkelig dygtige! Og så elsker jeg, at jeg kan være med til at se mælkebilerne komme ind – og hvordan mælken bliver til færdig yoghurt, drikkemælk og skyr, der kører ud til butikkerne, beskriver hun.

Det er en holdindsats

Katarina har allerede haft flere store faglige oplevelser, men hun ved også, at succeserne kun bliver en realitet gennem samarbejde:

– Det er et stort skib, der er mange dele, og det skal gerne fungere hele døgnet. Så det handler om at lede temaet gennem udfordringer og forandringer. Det er vigtigt at kommunikere effektivt og få alle medarbejdere med på de nødvendige ændringer. Og så er der en stolthed over, når vi flytter os sammen, understreger hun.

En af de største udfordringer i Katarinas karriere hidtil har da også været at håndtere kommunikationen, når der opstår nye og uforudsete situationer: 

– Hvis en kollega kommer til skade, fylder det meget. Alle skal have en sikker arbejdsplads hele døgnet rundt. Derfor skal vi konstant blive klogere og finde nye løsninger. Men alle skal kunne følge med og forstå, at ændringer ikke er en kritik, men en hjælp, forklarer hun. 

Fremtiden er grøn

Når det kommer til fremtiden for mejeribranchen, ser Katarina en anden udfordring, nemlig den grønne omstilling:

– Det er sjovt at optimere hen imod det, og se på, hvordan vi kan genanvende de ressourcer, vi har. Det stiller krav til nye kompetencer, og alle skal med. Derfor skal vi skabe en attraktiv arbejdsplads med fokus på trivsel og fleksibilitet, så vi kan tiltrække og fastholde gode medarbejdere, uddyber Katarina.

Og selvom Katarina ikke kan forudse præcist, hvor hun er om ti år, er hun sikker på én ting. Hun vil fortsætte med at producere bæredygtige kvalitetsfødevarer:

– Lige nu kan jeg ikke forestille mig ikke at gøre det, som jeg gør nu. Jeg håber, at jeg fortsat arbejder inden for produktion af fødevarer – og at jeg kan følge, hvordan vi kan skabe de samme gode produkter på en bæredygtig måde. Det giver god energi, slutter hun.

Nyhedsbrev

sendt til dig hver uge

Til dig

hvor end du er

Download vores app her

Copyright ©
2024
Mejerimedier
CVR: 41896981

Søg

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
kalender
maerkedag
stilling
udgivelse
This is a basic text element.