I arbejdet med mejerier har Kurt opholdt sig i intet mindre end 94 forskellige lande, og han lever og ånder for det. Kurt er en vaskeægte ildsjæl, som hjælper, hvor han kan – også som frivillig.
For udover sit arbejde som rådgiver for verdens mejerier, så har Kurt været med til at stifte hjælpeorganisationen Mejerifolk Uden Grænser gennem Dansk Mejeriteknisk Selskab, som han blev en del af i 2007. Her er hans erfaringer fra alverdens kulturer og lande guld værd.
Berejst og beriget
Kurts rejserygsæk er fyldt til randen med oplevelser, erfaringer og internationale forbindelser. Dette hiver han frem, når kulturforskellene mellem organisationen og de lokale bliver for store.
”Jeg kan trække på de oplevelser, jeg har gjort mig. Jeg rejser rundt for at forstå andre kulturer – for først, når vi forstår hinanden, kan vi hjælpe hinanden.”
I arbejdet med Mejerifolk Uden Grænser møder man nemlig alt lige fra stammefolk i Afrika til bondemænd i Mongoliet. Dermed skal man fra opgave til opgave sætte sig ind i nye spilleregler og kulturer.
For én vigtig ting har Kurt lært – den danske måde er ikke den universelle måde. Han fremhæver et eksempel fra sit arbejde som produktionschef for Danish Turnkey Dairies i Togo, Westafrika.
Her fik Kurt et godt forhold til den lokale 1. mejerist, som han gav en cykel for at forkorte den daglige transporttid, der normalt foregik til fods og varede op til 4 timer. Men hurtigt opstod et nyt problem for medarbejderen. Han mødte ikke længere sit netværk de lokale til en daglig snak om familien, husdyrene etc. han følte sig pludselig uden for fællesskabet. Så selvom Kurt så cyklen som en smart effektivisering, der gav den unge mand mere tid med sin familie – så passede det ikke ind i hans liv.
”Summen er, at vi ikke kan trække noget ned over hovedet på dem. Vi skal gøre det i samspil, så vi ikke ødelægger noget i deres kultur eller liv,” beskriver Kurt.
En stor hjælp i små størrelser
Kurt og Mejerifolk Uden Grænser arbejder i verdens små afkroge. Det gør de for at bevare de små producenter, som er uundværlige for lokalområdet. Her kan selv den mindste hjælp betyde alverden for den lokale mejerist.
”Vi er nede på et plan, hvor det er rigtige mennesker, vi hjælper. Vi går ud til den lokale bondemand med en eller to køer. Her hjælper vi ham til at få forbedret sin mælkekvalitet, så den kan holde sig længere og ikke fordærves, inden den når ud til forbrugeren.”
Dermed rejser Kurt ikke bare rundt for at udleve en drengedrøm. At rejse er at leve, men for Kurt har det også vist sig at være muligheden for at hjælpe de mennesker, han møder på sin vej.
CV:
Download vores app her