En mangeårig kærlighedsaffære
Lotte Bach Larsen er ikke mejeriuddannet. I stedet er hun uddannet biolog med udgangspunkt i proteinkemi. Hendes forskning har dog bragt hende ind i mejeribranchen, hvor hun forsker i mælkens molekylære sammensætning:
”I starten af 90’erne skrev jeg min ph.d.-afhandling, hvor jeg undersøgte naturlige enzymer i mælk i samarbejde med mejeribranchen. Jeg har forsket i mælk lige siden – så det er efterhånden en mangeårig kærlighedsaffære.
Jeg brænder for at formidle ny viden om mælkens bestanddele og på den måde bidrage til udviklingen i mejeribranchen. Lige nu er jeg en del af forskningsprojektet DanMilk, hvor vi samler mælk ind fra stort set alle de linjer for indvejning i Danmark der findes for at teste, hvordan komponenterne i mælken varierer afhængigt af geografi, årstid, dyreracer og typer af mælk, som for eksempel økologi. Formålet er at dokumentere, hvori forskellen består, kortlægge naturlige variationer og frembringe et tabelmateriale, som kan anvendes bredt efterfølgende i mejeriindustrien – og for eksempel også til at se muligheder for udvikling af nye mejeriprodukter”,
siger Lotte.
Derudover fylder enzymer stadig en del i forskningen, blandt andet omkring laktosefri mælk og hvordan mælkens proteiner ændrer sig under lagring og for eksempel varmebehandling.
Forskningen fylder meget i Lottes liv. Og når hun går hjem, bliver arbejdet ikke lagt helt på hylden.
Tværtimod.
”Min kæreste er mejeriingeniør, og det betyder, vi godt en fredag aften kan kaste os over yndlingsemner, som for eksempel forekomsten af submiceller, calciumfordeling og udveksle vores yndlingsartikler med hinanden. På den måde kan fritid og arbejde glide lidt sammen, men på en god måde,” fortæller Lotte.
Formidling af ny viden
Som bestyrelsesmedlem er Lotte Bach Larsen en del af foreningerne bag Mælkeritidende. Og Lotte mener, Mælkeritidende spiller en vigtig rolle i formidlingen af ny viden:
”Mælkeritidende giver sammenhængskraft i branchen. Bladet har en god tradition med at profilere forskningsprojekter og formidle dem i krydsfeltet mellem praktik og forskning.
Onlineversionen er en hurtig kilde til ny information, og det er af stor betydning for mejeribranchen, at der findes disse kanaler.”
Download vores app her