Personportræt

René C. Byrgesen

Mælkeritidendes sekretariat administrerer en række organisationer og foreninger i mejeribranchen og er dermed talerør for mange i branchen. Foreninger og organisationer fyldt med ildsjæle, der brænder for deres arbejde og for den danske mejeribranche. Her kan du læse om én af dem.

Egentligt startede René Byrgesen sin karriere som faglært landmand, men en vedvarende fascination af ”det hvide produkt” fik ham til at skifte retning. En mejeristuddannelse og flere mejeristillinger senere, er han nu Production Manager hos Lactosan og næstformand i hovedbestyrelsen for Foreningen af mejeriledere og funktionærer.

Han fortæller: ”På landmandsuddannelsen lærte jeg lidt om mejeriprodukter og fik vækket en stor nysgerrighed overfor hele mejeriverdenen. Efter at have arbejdet som landmand og fodermester og have været helt tæt på mælkeproduktionen i mange år, så fik jeg lyst til at arbejde videre med, hvad mælken blev til. Jeg var meget fascineret af mælk – og det er jeg stadig.” 

Ost på den helt gammeldags manér

Det var passionen for mælk, der fik René til at søge nye veje – fra landbrug til mejeri. Og det bragte ham vidt omkring på landets mejerier, hvor han virkelig fik lov til at mejeribrugets udvikling:

”Jeg kom i lære som mejerist i starten af 00’erne – og det er sjovt at se tilbage på, for det føles stadig, som om det var i går. I løbet af min læretid var jeg på tre forskellige mejerier, der gav mig et fantastisk nuanceret syn på branchen.

Jeg startede f.eks. i lære på det nu hedengangne Vellev Mejeri. Her lærte jeg grundprincippet i at lave ost på den helt gammeldags manér. Vi arbejdede med åbne ostekar og bar selv ostene og lagde dem i osteforme, efter de var skåret ud. Vi håndterede mange ting manuelt og fik hænderne helt ned i processen. Det var utroligt lærerigt og utroligt spændende at få øjnene op for det håndværksmæssige aspekt i osteproduktionen,” fortæller han begejstret og fortsætter:

”I den sidste del af min uddannelse kom jeg i lære på Glejbjerg Mejeri, hvor der i højere grad blev brugt moderne teknologi og processerne var yderligere optimerede.

Efter min tid på Glejbjerg Mejeri, begyndte jeg at arbejde hos Taulov Mejeri, som virkelig er et højteknologisk mejeri. På den måde fik jeg et rigtig godt overblik over de forskellige teknikker og den historiske udvikling i mejeribranchen – fra det helt manuelle håndværk til den mest avancerede teknologi.”

En varieret hverdag 

Nu arbejder René som produktionschef hos Lactosan – et job, der er fyldt med variation og forener flere dele af mejerilivet:

”Min hverdag som Production Manger hos Lactosan er kendetegnet ved, at ingen dage er ens. Mine arbejdsopgaver veksler rigtig meget mellem den daglige ledelse, produktionsansvar og udvikling af forretningsområdet. I en årrække har vi haft fokus på projektarbejde, hvor vi har udvidet produktionen og bl.a. lavet helt nyt tørretårn, og der har jeg varetaget en del af projektledelsen.”

Det er særligt kombinationen af praktisk arbejde og klassisk kontorarbejde, der interesserer René – på den måde kan han nemlig kombinere flere af de ting, han brænder for:

”Lige nu er min hverdag meget præget af projektarbejde ved siden af det vedvarende fokus på produktion og kvalitet. Der er masser af mødeaktiviteter, men også mange praktiske opgaver. På mange måder er det, det bedste fra alle verdener; jeg har ikke kun et kontor, jeg kan også trække en kittel på og være en del af produktionen. Det synes jeg er fantastisk,” smiler han.

Branchen tager imod med åbne arme

I sit arbejde med Foreningen af Mejeriledere og funktionærer, sætter René fokus på at lave arrangementer og danne netværk. Som ny i branchen har han nemlig mærket på egen krop, hvor stor en forskel det gør.

”Mejeribranchen er simpelthen smækfyldt med vildt kompetente mennesker, der fagligt såvel som socialt tager sig af ”os nye”. Jeg kom selv ind i branchen som helt udenforstående, og jeg blev virkelig godt taget imod og inkluderet i fællesskabet. Jeg synes virkelig kun, jeg har mødt dygtige og behagelige mennesker på min vej, og på den måde er det en fed branche at blive en del af,” siger han og fortsætter:

”Den varme velkomst har også givet mig lyst til at give noget tilbage til fællesskabet. Og det er bl.a. dét, jeg gør i Foreningen af Mejeriledere og funktionærer.”

Det er særligt arbejdet med at forbinde mennesker og mødes indbyrdes i branchen, der gør bestyrelsesarbejdet givende for René. Her får han nemlig mulighed for at opleve det, der gør mejeribranchen til noget helt særligt:

”I FMF gør vi en del ud af at integrere de studerende fra procesteknologuddannelserne på UCL Odense og Vejle i branchen og i foreningen. Det handler om at skabe netværk og gode relationer – både for de studerende og for de potentielle arbejdsgivere i branchen. Dette gøres via den lille klub Dairy Students Club, som fokuserer på de studerende og deres særlige behov, mens de studerer og i tiden bagefter som nye i branchen. Det er spændende at arbejde med de studerende og være med til at give dem gode muligheder for at blive velintegrerede i branchen.

I mit bestyrelsesarbejde arbejder jeg meget med at skabe branchesamlende aktiviteter. Jeg er kredsformand i Kreds Fyn, hvor mange af de tidligere undervisere fra Kold College også befinder sig – og det er virkelig en gave at have dem med. De er om nogen ildsjæle, har en enorm kontaktflade og har uanede mængder af gode historier fra gamle dage. Det er altid hyggeligt at møde dem til arrangementer.

Det er i virkeligheden også det, jeg elsker ved Mælkeritidende. At bladet samler mennesker og forener branchen,” afslutter René.

Nyhedsbrev

sendt til dig hver uge

Til dig

hvor end du er

Download vores app her

Copyright ©
2024
Mejerimedier
CVR: 41896981

Søg

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
kalender
maerkedag
stilling
udgivelse
This is a basic text element.