– Julen er en af vores allertravleste perioder – faktisk den travleste, forklarer Sofie Biltoft-Riis, administrerende direktør for Arla Unika.
– Med produktion på adskillige mejerier i Danmark og Sverige er der hektiske aktiviteter og en intens salgsperiode, der inkluderer både vores eget osteudsalg, ostehandlere og restauranter, som har travlt med julefrokoster og julemad.
Og forberedelserne begynder allerede før december. Arla Unikas adventskalender med fire forskellige oste og tilbehør er en kær tradition, der altid er eftertragtet – i år blev den nemlig igen meldt udsolgt i god tid før første søndag i advent.
– Alle mand stiller op i webshoppen for at pakke kalenderne. Vi har kørt den i nogle år, og der er altid travlt, deler Sofie og nævner også, at der hvert år præsenteres nye oste, så der er noget at vente på i spænding.
Smagen af jul er noget særligt
Når det kommer til populære produkter i juletiden, er der helt bestemte smage, der ikke er til at komme udenom, hvis man spørger Sofie Biltoft-Riis,
– Især den uartige 48 % fløde er populær i juletiden! Den komplimenterer risalamande så godt. Også ostene har en særlig plads i julen. Det kan være en god Arla Unika Kry med kirsebærvin eller Krondild fra Troldhede Mejeri, der går virkelig godt med snaps og akvavit. Og så er der naturligvis en klassisk fast ost som Havgus, der er en fast del af julebordet.
Og skal man give julen et lille twist, kan man gøre som i Sverige,
– En svensk juletradition er ved at vinde frem herhjemme, nemlig Måneskær blåskimmelost på peberkager. Det er ret godt, fortæller Sofie Biltoft-Riis.
Når det kommer til Sofies egne favoritter på julebordet, inkluderer valgene naturligvis populære juleoste, men også en solid klassiker.
– Krondild har en særlig plads på mit bord. Smagen af dild passer bare så godt til jul og påske. Derudover en cremet blåskimmel, der er perfekt til det kolde vejr med sin kraftige smag. Og så er vores egen Gammelknas altså en stabil favorit hele året rundt, deler hun.
En lille pause i travlheden
Der er ingen tvivl. Der er travlt på mejerierne i juletiden. Derfor trænger medarbejderne måske særlig til lidt juleforkælelse,
– Generelt er det snuden lige i sporet ude på mejerierne. Der er virkelig travlt, så det er ikke den mest festlige tid, forklarer Sofie Biltoft-Riis.
– Men traditionerne er stadig vigtige. Så vi holder julefrokost og pynter kontoret med julegaver. Og så laver vi juleposer til alle, så de kan få fyldt køleskabet op inden jul. Der er også julegåder, hvor vi hver dag samles og løser dem sammen, tilføjer hun.
Så selvom julen bringer travlhed hos Arla Unika og de mange mejerier, er det også en tid for fællesskab og fejring af traditioner, både på kontoret og hjemme på julebordet.
Download vores app her