Hver sommer træder Aksel Lund Lauridsen ind i en tidslomme. Han er nemlig en af friluftsmuseet Hjerl Hedes frivillige mejerister, der trækker i den hvide kittel for at lave smør på helt gammeldags manér. Det betyder, at han holder Hjerl Hedes historiske mejeri i gang og hjælper med at kærne smør og fortælle – til glæde for de mange turister og skoleklasser, der hvert år ligger vejen forbi.
”Da jeg startede som frivillig på Hjerl Hede, fik jeg at vide, at de frivillige enten var der ét år eller kom tilbage år efter år. Nu har jeg været her i 6 år, og jeg kan slet ikke forestille mig at stoppe. Jeg bliver ved lige så længe, jeg kan, og de vil have mig!” fastslår Aksel og fortsætter:
”I år må jeg desværre undvære sommeren på Hjerl Hede. På grund af sikkerhedsforanstaltninger mod coronavirus, vil mejeriet ikke køre i år. Det kommer jeg til at savne.”
Et traditionelt håndværk
Mejeriet på Hjerl Hede er et gammelt andelsmejeri fra Mandø, bygget i 1897. Hver sommer bliver det vækket til live af frivillige mejerister. Aksel uddyber:
”Hver dag i sommerperioden får vi leveret syrnet fløde fra Holstebro smørmejeri. Det går vi så i gang med at kærne, håndælte og trække – alt sammen imens turisterne ser på. Man kan mærke, at de synes, det er sjovt at se en så traditionel tilgang, og særligt de små er meget interesserede og spørger løs. Vi deler selvfølgelig også smagsprøver ud, så tilskuerne også kan tage en bid af historien.
Det er også fascinerende for mig at lave smør, som man gjorde før i tiden – rigtigt gammeldags og som et traditionelt håndværk.”
Mejeribranchen har udviklet sig utrolig hurtigt
Bag sig har Aksel en karriere i mejeribranchen. Han kom i lære som mejerist i 1964 og har bl.a. arbejdet på Arlas smørmejeri i mere end 24 år. De sidste år af hans karriere arbejdede han særligt med eksport af smør til England.
Nu er Aksel pensioneret og kan se tilbage på en lang karriere. Han har overværet mange forandringer i mejeribranchen – noget, han ofte reflekterer over:
”Det er fantastisk at se tilbage og betragte udviklingen i mejeribranchen. Der er sket så meget, siden jeg var i lære i ’64. Dengang var der mange små mejerier, der slet ikke eksisterer længere. Til gengæld er der siden kommet mange små private mejerier, der laver spændende nicheprodukter. Det synes jeg er rigtig spændende, og jeg elsker at følge med i de små initiativer, der hele tiden popper op.”
Download vores app her