Personportræt

Sommerportræt: ”Alle kan lære at lave is,” mener Thorkil Boisen

Den danske mejeriindustri rummer en lang række personligheder, som har sat sit præg på branchen både lokalt, nationalt og internationalt. Det gælder både ældre personligheder samt nye skud med spændende ideer. Mælkeritidende har hilst på en udvalgt skare og bringer løbende små personlige portrætter af disse.

Thorkil Boisen er en travl mand. Hver dag trækker han i arbejdstøjet for at undervise gymnasieelever på Københavns åbne Gymnasium i biologi, og i weekenden rejser han land og rige rundt for at undervise i fremstilling af is – til glæde for både virksomheder og private:

”Mine iskurser fører mig vidt omkring. Jeg afholder kurser i hele Danmark hjemme i privatpersoners dagligstuer og hos større virksomheder, ligesom jeg også ofte afholder kurser i Sverige. Jeg har vejledt familier med at lave is til konfirmationer, lavet teambuilding med virksomheder og hjulpet enkeltpersoner i gang med deres egen virksomhed. Mit udgangspunkt er, at alle kan lære at lave is,” siger Thorkil og fortsætter:

”At lære at lave is er en meget konkret proces. Når kursisterne går hjem efter en enkelt dags kursus, har de fået kompetencerne til at producere deres egen is – og for nogle kan det blive startskuddet på en hel virksomhed! Derfor bruger jeg lang tid på at tale med mine kursister om alt fra salgsteknik til husleje. Det er meget rørende og tankevækkende, at de i løbet af en enkelt dag kan få kompetencerne til at etablere en virksomhed.”

Fra job i Miljøstyrelsen til egen isbutik på Bornholm

Det var ikke altid en selvfølge, at Thorkil skulle beskæftige sig med isproduktion. Han er uddannet biolog og efterfulgte sin uddannelse med en Ph.d. i rensning af spildevand. Det førte ham til Bornholm, hvor han samarbejdede med en naturskole – og hans fascination af øen og dens regionale madkultur, fik ham til at forlade sit job i Miljøstyrelsen og starte sin egen isbutik på Bornholm:

”I min naivitet troede jeg, jeg sagtens kunne lave is. Så jeg sagde mit gode job op, solgte min lejlighed og tog til Italien for at investere i ismaskiner, selvom jeg intet anede om is. Derefter tog jeg tilbage til Danmark og fik et lynkursus i økologisk isproduktion – og så gik jeg bare i gang,” fortæller Thorkil og griner:

”Det var godt, butikken også solgte god kaffe om vinteren, for jeg solgte nærmest ingen is om sommeren.”

Lykken vendte dog, da isbutikken fik omtale i et landsdækkende magasin. Omtalen betød, at kunderne pludselig kom valfartende til – ofte med et lille udklip fra magasinet i hånden.

”Det var helt surrealistisk, for det var jo længe før de sociale medier fandtes, og de skrevne medier havde stor magt. Pludselig tog det hele bare fart,” mindes Thorkil.

En stor interesse for fremstillingsprocessen

Thorkils succes betød, at han dagligt havde dialog med nye kunder, som ofte stillede det samme spørgsmål: ”Hvorfor fremstiller du isen, som du gør?” Et spørgsmål, som Thorkil fandt det svært at svare på.

”Jeg er jo videnskabsmand, så jeg elsker at fordybe mig i processer og historie. Derfor pinte det mig, at jeg ikke vidste så meget om, hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde. Jeg satte mig for at finde svar og drog derfor til Italien på en slags pilgrimsrejse. Italienerne er jo verdenskendte for deres gelato,” fortæller Thorkil.

På ismessen i Italien ventede der dog en skuffelse: meget af isen var fremstillet på syntetisk pulver, og Thorkil fik ikke den forklaring, han søgte. Så han satte sig for at finde den selv – og det blev begyndelsen på hans iskurser:

”Jeg skruede tiden helt tilbage og brugte lang tid på at læse i historiebøgerne. Med udgangspunkt i en opskrift fra 1600-tallet, gik det op for mig, at isproduktion ikke behøver at være kompliceret eller svært, når blot man sørger for at have den rigtige balance mellem fedt og sukker og laver sine opskrifter så tørstofindholdet i den færdige iscreme bliver mellem 35 og 45 %. Man kan komme rigtig langt med de rigtige råvarer af høj kvalitet – og det er dét, jeg gerne vil lære mine kursister.”

En sommer fyldt med is

I dag har Thorkil solgt isbutikken på Bornholm for at koncentrere sig om sine andre projekter – men isen arbejder han stadig med gennem sine efterspurgte kurser:

”Jeg elsker at arbejde med is, som for mig er definitionen på sommerglæde. Jeg har også en masse spændende arrangementer i kalenderen over sommeren, og skal både ud til familier og besøge virksomheder med mine iskurser. Jeg kommer virkelig nogle spøjse steder i landet og i verden, og jeg elsker at dele min passion med andre,” afslutter Thorkil.

Nyhedsbrev

sendt til dig hver uge

Til dig

hvor end du er

Download vores app her

Copyright ©
2024
Mejerimedier
CVR: 41896981

Søg

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
kalender
maerkedag
stilling
udgivelse
This is a basic text element.