Når Arne Fokdal ikke rejser verden rundt som mejerikonsulent, underviser han seniorer i at lave deres egen ost. Med mere end 50 års erfaring som konsulent og underviser i mejeribranchen, er han vant til at undervise i mejeribrug – i Danmark såvel som resten af verden. Og det har resulteret i et ostelaug, der hver uge samles i Munkebo for at lave ost:
”Vi er 12 i ostelauget, der hver uge mødes for at lave ost. De fleste har faktisk været med siden begyndelsen, og der er ikke flere ledige pladser. Vi skifter mellem at lave 12-14 forskellige ostevarianter, og gennem tiden har vi haft mange besøg udefra – bl.a. fra Brasilien, Sydafrika og USA. Det er rigtig sjovt, og vi får prøvet en masse forskellige ting.
Med tiden har vi fået et rigtig godt fællesskab. Der opstår mange grin, når vi står ved hver vores kogeplade og råber til hinanden,” smiler Arne Fokdal.
Et forskelligartet arbejdsliv
Bag sig har Arne en årelang karriere i mejeribranchen, hvor han har besat mange forskellige stillinger og funktioner:
”Mit arbejdsliv har været præget af spændende arbejdsopgaver. Jeg har arbejdet med mejeribrug, siden jeg var 17 år gammel – og i dag er jeg 76.
Der er næsten ikke en rolle, jeg ikke har haft inden for mejeribranchen; jeg har været forvalter og driftsleder på danske mejerier, været fabrikschef på mejerier i Bahrain og Sultanate of Oman, mejerilærer på Kold, arbejdet på arkitektkontorer med design af mejerier, lavet undervisningsmateriale, været projektleder og gennem mit arbejde i mit firma AF Dairy Training & Consulting, har jeg rejst og haft opgaver i hele verden,” fortæller Arne og fortsætter:
”Hvis jeg fik chancen for at gøre noget om i min karriere, ville jeg slet ikke ændre noget. Jeg er glad for alt det, jeg har gjort. De valg jeg har taget, har været helt rigtige for mig – og jeg ville ønske, jeg kunne genopleve det hele.”
Fra Kosovo til Kina
Gennem sit arbejde som mejerikonsulent har Arne rejst verden rundt og rådgivet mejerier om nye produkter og produktion. Desuden har Arne i kraft af sin baggrund som underviser drevet mejerikurser i udlandet og lavet projektbestemte kurser – noget, der har resulteret i utallige gode oplevelser:
”Gennem mit arbejde for EU, Danida, Afrika Development Bank, Verdensbanken, Lux-Development Bank diverse Danske og internationale rådgivende ingeniørfirmaer og diverse danske mejeriudstyrsfirmaer, Senior Experten Service Bon, og Mejerifolk uden Grænser, har jeg haft mange opgaver rundt omkring i mange lande.
Jeg har bl.a. rådgivet mejerier i Kosovo, Nepal, Sri Lanka, Brasilien og Kasakhstan og boet og arbejdet i Kina, Nepal og Montenegro i længere perioder. Det har givet anledning til mange store oplevelser, og jo mere jeg har rejst, desto mere har jeg indset, at mennesker ikke er så forskellige – uanset hvor de bor.
Min kone Karen, har tit været med, hvor jeg har haft opgaver, og vi har ofte kombineret mit arbejde med hendes ferie eller orlov. Det har betydet rigtig meget at dele oplevelserne med hinanden og på den måde dele vores liv. Nogle år havde jeg 200 rejsedage om året, og jeg er så glad for, min kone var med, og vi var fælles om det,” siger Arne.
Idéen til dansk ostelaug blev hjembragt fra Nepal
Idéen til det fynske ostelaug er faktisk også noget, Arne har taget med sig på en af sine udlandsrejser. Idéen opstod i Nepal og blev realiseret i samarbejde med Munkebo Kulturhus:
”Idéen til ostelauget opstod, da jeg var ude at rejse. Jeg var i Nepal for at vise, hvordan man kunne fremstille blå Danablu og Camembert ost, men de havde ikke det udstyr, man skulle bruge. Derfor medbragte jeg 2 komplette ostelavningssæt fra Dansk Hjemmeproduktion til Nepal.
Senere slog det mig, at hvis jeg kunne lave hjemmeost i Nepal, kunne man også sagtens lave det i Danmark. Og nu står vi altså ved køkkenbordene i Munkebo og laver god ost sammen,” afslutter Arne.
Ostelauget i Munkebo mødes dog ikke lige for tiden på grund af coronavirussens fremmarch, men oste-entusiasterne glæder sig til at mødes igen på et senere tidspunkt og fortsætte den hyggelige osteproduktion i Munkebo Kulturhus.
Download vores app her