Da Villy Byrgesen gik på pension i 2005, var det langt fra med et ønske om at lægge den danske mejeribranche bag sig. Snarere tværtimod. I april 2009 blev han formand for mejerilauget på Dansk Landbrugsmuseum ved Gammel Estrup og er nu med til at arrangere aktiviteter og fremvise godt, gammeldags mejeriarbejde på museet:
”Mejerilauget er med, hver gang der laves aktiviteter på museet. Vi laver ost og smør på gammeldags manér og uddeler smagsprøver til stor begejstring for de besøgende. De står altid og ser nysgerrigt til og glæder sig til at smage – og det forstår jeg godt, for smagen er helt unik,” forklarer Villy med et smil.
Spændende messer og socialt samvær
Normalt er mejerilaugets kalender fyldt med spændende arrangementer, men på grund af coronavirussens fremmarch i Danmark, er der nu tyndet godt ud i datoerne. Og netop de spændende sommerarrangementer er noget, Villy savner:
”Lige nu glæder jeg mig bare til vores julemarked i november. Det er heldigvis ikke aflyst,” siger han og fortsætter:
”Noget af det, jeg elsker allermest ved mejerilauget er alle de mennesker, man møder. De er alle så interesserede og engagerede i det, vi viser. En af de bedste oplevelser jeg har haft gennem mit frivillige arbejde var, da vi i 2012 fejrede 100-året for Mejeriforeningens virke og 50-års jubilæet for Karolines Køkken. Her stod mejerilauget for en stor udstilling på Gl. Estrups Landbrugsmesse, hvor vi virkelig fik lov til at vise, hvad vi kunne! Vi udstillede oste og fremstillede både ost og smør, mens folk så på. Det var sådan en god dag, hvor der opstod snak på tværs af faggrupper og brancher.”
Og netop det sociale spiller en stor rolle for Villy. Mejerilauget handler nemlig ikke kun om mejeri, men også om fællesskab og gode oplevelser:
”Med tiden er medlemmerne i mejerilauget blevet gode venner. Vi mødes også privat og har et stærkt fællesskab. Vi spiller golf sammen, og vi rejser sammen. Vi har bl.a. besøgt Tenerife og De Vestindiske Øer, hvor der bare var ren fornøjelse på programmet,” fortæller Villy.
Interessen for mejeribranchen startede i barndommen
Villy kan se tilbage på en 40 års lang mejerikarriere, der allerede startede i barndommen med det allerførste ungdomsjob:
”Da jeg var 12-13 år gammel, fik jeg et job som mælkedreng. Jeg kørte rundt på min Long John-cykel og leverede mælk i nabolaget og kunne kun lige nå i skole til tiden. Det blev startskuddet på en lang karriere, der har givet mig så mange gode oplevelser. Jeg husker især min tid på den gamle mejeriskole i Ladelund,” mindes Villy.
Det er særligt sammenholdet i branchen, der gør branchen unik, mener Villy:
”Det er som om, alle kender alle. Mejeribranchen er konstant i udvikling, men samtidig er den så lille, at man altid har styr på, hvad hinanden laver. Der er altid noget at tale om, og til mejerifaglige arrangementer kan man ikke undgå at møde nogen, man kender. Det er hyggeligt,” afslutter han.
Download vores app her