En amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Gut Microbes viser, at yoghurt kan have en beskyttende effekt mod kolorektal kræft, dvs. kræft i tyk- eller endetarm
Forskere har analyseret store datasæt for at undersøge sammenhængen mellem yoghurtindtag og forekomsten af tarmkræft.
Studiet fokuserede på tarmbakterien Bifidobacterium, som findes i yoghurt og andre fermenterede mejeriprodukter. Data fra 132.056 patienter blev analyseret, hvoraf 3.079 havde udviklet kolorektal kræft. Hos 1.121 patienter blev mængden af Bifidobacterium i tumorvæv undersøgt, og resultaterne viste, at patienter med et højt indtag af yoghurt havde lavere risiko for at udvikle sygdommen.
Forskerne fandt, at personer, der spiste to eller flere portioner yoghurt om ugen, havde en lavere tumorforekomst end dem, der sjældent eller aldrig spiste yoghurt. Dagligt yoghurtindtag var forbundet med den laveste risiko. Samtidig viste studiet, at yoghurtspisere ofte havde en sundere livsstil med et højere indtag af folat, calcium og D-vitamin samt mindre rygning og forarbejdede fødevarer.
Selvom undersøgelsen bygger på selvrapporterede data og dermed har visse begrænsninger, antyder den en vigtig sammenhæng mellem yoghurtforbrug og tyktarmens sundhed. Forskere vil fremover undersøge, hvordan Bifidobacterium præcist kan påvirke risikoen for kolorektal kræft.
Kilde:
Ugai, S., Liu, L., Kosumi, K., Kawamura, H., Hamada, T., Mima, K. Ugai, T. (2025). Long-term yogurt intake and colorectal cancer incidence subclassified by Bifidobacterium abundance in tumor. Gut Microbes
Læs mere om Bifidobacterium og undersøgelsen her
Foto: Wesual Click, Unsplash