Fodertilsætningsstoffer sænker ikke blot metanudledningen, men løfter også mælkens kvalitet, viser forskningsresultat.
Resultaterne fra det netop afsluttede ClimateMilk-projekt, ledet af lektor Nina Aagaard Poulsen ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, dokumenterer, at metanreducerende fodertilsætningsstoffer kan anvendes i malkeproduktionen uden negative konsekvenser for mælkens sammensætning – endda med potentiel forbedring af mælkens ernæringsmæssige værdi.
Projektet har undersøgt effekterne af tre specifikke fodringsstrategier: tilsætning af Bovaer® (3-NOP), nitrat og knust rapsfrø. Resultaterne viser blandt andet, at anvendelse af knust raps øger andelen af umættede fedtsyrer og vitamin E i mælken, mens Bovaer® markant øger indholdet af vitamin B12. Nitrattilsætning bidrager desuden til en moderat stigning i vitamin B2. Ingen af strategierne medførte væsentlige ændringer i mælkens protein- eller mineralindhold.
Desuden viste sensoriske analyser af smør fremstillet af mælk fra køer fodret med Bovaer®, at produktets smag, konsistens og holdbarhed forblev uændret eller blev forbedret.
Studiet bekræfter, at de mikrobielle ændringer i vommen som følge af fodertilsætningsstoffer ikke forringer mælkens funktionelle egenskaber. Projektet er derfor et vigtigt vidensgrundlag for lovgivning, der siden januar 2025 har krævet, at konventionelle mælkeproducenter med over 50 køer reducerer metanemissioner gennem tilpasning af foderstrategier.
Læs mere om ClimateMilk-projektet HER
Foto: Fødevarestyrelsen