Arlas mælkepris for konventionel og økologisk mælk vil stige med 7,5 øre/kg (1.0 €c/kg) fra september 2024.
Efter aflæggelse af en tilfredsstillende halvårsrapport i sidste uge, kunne Arla efterfølgende meddele, at acontopris for konventionel mælk vil stige med 7,5 øre/kg (1.0 €c/kg) fra 1. september 2024. Dermed vil Arlas acontopris for konventionel mælk af bedste kvalitet baseret på non-gm-foder, FarmAhead™ Check, FarmAhead™ Tillæg og vedligeholdelsesomkostninger og logistiktilskud være 360,4 øre/kg. Det skriver Arla i en pressemeddelelse. Samme prisstigning gælder økologisk mælk, som i samme kvalitetsklasse lander på 413,0 øre/kg.
Arla peger på følgende forhold, som driver afregningsprisen op:
Markedsoverblik
Pressemeddelelsen uddyber endvidere markedssituationen:
Mælkeindvejning: Den samlede mælkeproduktion i EU og Storbritannien steg i maj med 0,6 % i forhold til året før. Dog var fedt- og proteinindholdet i mælken stadig svage, hvilket resulterede i en 0,1 % stigning i den energikorrigerede produktion i forhold til året før. Vådt vejr i Tyskland og Frankrig mod slutningen af juni og starten af juli kan have haft en midlertidig indvirkning på mælkeproduktionen. USA’s mælkeproduktion i juni faldt med 1% i forhold til året før. Både fedt- og proteinindholdet i mælken var dog høje, hvilket betød at den energikorrigerede mælkeproduktion steg med 0,7% i forhold til året før. Produktionen af mælketørstof i New Zealand faldt med 2,2% i forhold til året før.
Ost: Ostemarkedet har været aktivt de seneste uger, hvor det var forventet at være stille på grund af ferieperioden. Mozzarella holder sæsonmæssigt højere efterspørgsel og mozzarella-prisen er relativt høj sammenlignet med andre europæiske ostepriser.
Mælkepulver: Priserne på mælkepulver har været relativt stabile de sidste to uger, men steg under denne uges Global Dairy Trade-begivenhed. Bortset fra New Zealand SMP, som faldt lidt på grund af større tilgængelighed, er alle mælkepulverpriserne for nylig steget. Kinesiske købere var mere aktive under begivenheden og pressede priserne op. I Europa har de høje priser på smør og ost samt lavt mælkeindtag givet en vis støtte til priserne, om end på mere moderate niveauer.
Smør: Fedtmarkedet viser fortsat styrke, med smørpriser mellem 7.100 og 7.300 EUR/MT i Nederlandene, Belgien og Tyskland, hvilket er en stigning på +7% siden juli. Flødepriserne er stabile på grund af vedvarende efterspørgsel. På nuværende niveauer tilbyder fedt den mest attraktive værdiansættelse, selvom der er stigende pres fra ost. Europæiske priser er stadig højere end i USA og Oceanien.