Arlas mælkepris for konventionel og økologisk mælk vil stige med 14,6 øre/kg (2,0 €c/kg) fra oktober 2024 til 3,75 øre/kg, skriver Arla i pressemeddelelse.
Arlas acontopris for konventionel mælk vil stige med 14,9 øre/kg (2,0 €c/kg) fra 1. oktober 2024. Dermed vil Arlas acontopris for konventionel mælk af bedste kvalitet baseret på non-gm-foder, FarmAhead™ Check, FarmAhead™ Tillæg og vedligeholdelsesomkostninger og logistiktilskud være 375,0 øre/kg. For økologisk mælk af samme kvalitet stiger mælken tilsvarende med 14,9 øre/kg (2,0 €c/kg) . Det skriver Arla i en pressemeddelelse. Den kvartalsvise valutakursjustering påvirker negativt acontoprisen I DKK med 0,3 øre/kg.
I pressemeddelelsen angiver Arla tre primære forklaringer på prisudviklingen:
Dette uddybes yderligere:
Markedsoverblik
Mælkeindvejning: Den samlede mælkeproduktion i EU og Storbritannien steg i juni med 0,7 % i forhold til året før. I modsætning til de foregående fire måneder var både fedt- og proteinindholdet højere, hvilket resulterede i en 0,1 % stigning i den energikorrigerede produktion i forhold til året før. USA’s mælkeproduktion i juni faldt med 0,4% i forhold til året før. Både fedt- og proteinindholdet i mælken var dog høje, hvilket betød at den energikorrigerede mælkeproduktion steg med 1,4% i forhold til året før. U.S. Department of Agriculture (USDA) foretog en betydelig revision for juni, hvor produktionstallene blev nedjusteret fra -1,0% til -1,7%. Denne revision omfattede både besætningsstørrelsen og mælkeproduktionen pr. ko. Produktionen af mælketørstof i New Zealand forblev robust i juli og oversteg prognoserne med 9,2% i forhold til året før. Juli markerede den højeste registrerede produktion selvom det stadig betragtes som lavsæson for mælkeproduktion i New Zealand. Derfor repræsenterer den stærke vækst i forhold til året før en relativt lille ændring i den samlede mængde mælk. Den præcise årsag til denne stærke start på sæsonen er stadig uklar, da den ikke kan tilskrives vejret. Græsvækstindekset stemmer nemlig overens med det femårige gennemsnit.
Ost: Priserne på ost i Europa er steget hurtigt i de seneste uger. Ost, som tidligere var undervurderet, indhenter nu. Europæiske mozzarella-priser forbliver relativt høje, både sammenlignet med andre oste samt smør- og skummetmælkspriser.
Mælkepulver: Priserne på mælkepulver er steget markant i de seneste uger, især i EU ses en stigning i helmælkepulver. Ligeledes har skummetmælkepulver set en væsentlig prisstigning på den seneste Global Dairy Trade-auktion og på futuresbørserne. Da mælkeindtaget fortsat er under pres i både Europa og USA, forventes produktionen af pulver at blive begrænset i de kommende måneder. Selvom New Zealands stigende produktion afhjælper nogle af manglerne, har det ikke været tilstrækkeligt til at forhindre en global prisstigning.
Smør: Fedtmarkedet i EU er forsat robust, hvor priserne på fløde og smør i fjerde kvartal kortvarigt faldt og nu stiger igen. Begrænset tilgængelighed forbliver den primære årsag til de højere priser, da markedet er stramt på grund af lavere produktion og lave lagre.